2014. január 4., szombat

Rush, avagy Hajsza a győzelemért

A bejegyzés valószínűleg SPOILER-t tartalmaz.

Nem célom egy száraz filmkritikával előrukkolni, éppen ezért azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ez a bejegyzés olyasvalaki számára is érdekes legyen, aki egyáltalán nem érdeklődik a száguldó cirkusz iránt.


A Rush, ugyanis erről szól. A száguldásról, meg a címben is helyet foglaló hajszáról. A film az 1970-es évek idején játszódik és bemutatja a rivalizáló Niki Lauda és James Hunt felemelkedését. A történet az előbb említett kettős olykor kiszámíthatatlan végkimenetelű versengésén alapszik, de mindemellett a folyamatos tragédiák kereszttüzében, mindketten fel is nőnek egy kicsit és óriási erőt merítenek az egymás iránt érzett vehemens érzelmeikből.

Ha most azt gondoljuk, hogy a Forma 1 - a rengeteg biztonsági óvintézkedés ellenére is -, még mindig veszélyes sportág, akkor mindössze pár évet kell visszalépnünk az időben ahhoz, hogy érzékeljük mekkora a változás, az annak idején még, akár életre-halálra vívott küzdelmekhez képest. 


A fenti képen Niki Lauda és James Hunt, alatta Daniel Brühl és Chris Hemsworth

A hús, vér Niki Lauda valami olyasmit mond a bevezetőben, hogy minden szezonnak 25 pilóta vágott neki és minden évben ebből ketten meg is haltak.  Mind ismerték a kockázatokat, mégis annyira szerettek volna nyomot hagyni maguk után, hogy a célért képesek voltak, akár az életükkel fizetni.

A filmbéli Lauda ennél is tovább megy és verseny előtt megtartott rögtönzött szövegében kitér arra, hogy tisztában van annak a kockázatával, hogy minden egyes versenyen 20% eséllyel hajt a saját veszte felé. Míg Hunt, mondhatni őrültnek nevezi magát a versenyzés iránti szenvedélye miatt. 
És valljuk be, ebben van is némi ráció, ha abból indulunk ki, hogy egy ép elméjű ember, nem izgul fel ekkora veszély bűvkörében.
Persze vegyük úgy, hogy az előbbi, csak egy értetlenkedő lány zárójeles megjegyzése, aki a sebességet mindig jobban élvezte külső szemlélőként, mint annak belső megszállottjaként.

Az egyik legmegrázóbb jelenet az 1976-os, borzalmas balesetet megelevenítő futam, ahol Lauda vezethetetlen körülmények között üldözi Hunt-ot, aztán egyszer csak kicsúszik, falnak ütközik, az autója lángra kap, ő pedig kis híján bent ég. 
A kórházi kezelések alatt, Niki végigkíséri Hunt győzelemmenetét és egyetlen motivációja az, hogy újra visszaülhessen a nyeregbe.
A jelenetben, melyben félig megégett fejére próbálja rátuszkolni a bukósisakot, miközben felesége némán tűri férje szenvedését, olyan szívfacsaró fájdalom van, amit valószínűleg csak nagyon kevesen érthetnek meg.


Az emberi tűrőképesség határait feszegető kínlódások végigkísérése után, a kérdés teljesen jogos: Miért? Megéri mindez?
Ismét csak Laudát tudom idézni. Ha értene máshoz is és azért jobban megfizetnék, akkor biztosan azzal foglalkozna. De lévén, hogy nincs más, neki csak ez maradt.

Nehéz megérteni ezt az elszántságot, pedig a maga módján csodálatra méltó. Minden embernek vágya az, hogy rátaláljon valamire, ami csak fele ennyire képes az élete részévé válni. Ami annyira különleges és ösztönző, mint amilyen ez a sport (volt annak idején), ezeknek a csodálatos versenyzőknek.

A film, két teljesen más karaktert mutat be. Egyikük sem feltétlenül az a szerethető vagy szimpatikus figura, mégis vannak nagyon emberközeli megmozdulásaik, amik által egyszerűen a szívünkbe fogadjuk őket. 
A versengés ellenére mindketten folyamatosan tanulnak egymástól, a mérhetetlen motivációról nem is beszélve. Erőt merítenek egymás erejéből.


A film végén elhangzik az is, hogy habár a média ezt a rivalizációt állította a középpontba, kettejük kapcsolata nem volt ennyire szélsőséges. Mindketten megtanulták tisztelni a másikat és (végre) méltó ellenfélre találhattak egymás személyében.
Az egyik kedvenc mondatom a filmben így szól: ,,A wise man can learn more from his enemies than a fool from his friends." Ez magyarul nagyjából annyit tesz: ,,Egy okos ember többet tanul az ellenségeitől, mint egy buta a barátaitól."

És, hogy mi lett Lauda-val? A balesete után, amint alkalma nyílt rá, visszaszállt az autóba és 4. lett. Majd a világbajnokság döntőjén, mindössze 3 pont előnnyel a markában, mikor túl veszélyesnek érezte az eső szolgáltatta körülményeket, kiszállt az autóból és végignézte, ahogyan James Hunt megnyeri első és egyetlen világbajnokságát.
Lauda ezután még két címet szerzett, míg Hunt nagyon hamar felhagyott a további versenyzéssel. 
De ez már csak az utószó.

Niki Lauda, aki nem csak remek versenyző volt, hanem kiváló műszaki zseni is, a mai napig megfordul a Formula 1-es futamokon. Kevés hozzá hasonlóan különleges versenyző adatott a sportágnak.


Peace Out

3 comments:

:) Jó kedvcsináló, Sadie! Most már alig várom ezek után, hogy lássam. Daniel Brühl Lauda alakítását agyondícsérik itt a neten, és ahgoy a képeid elnézem itt, joggal.
Merrybear szólott. :D

Oh, drága Merrybear ♥
Joggal dicsérik Brühl-t, mindamellett, hogy nagyon jól hozza Lauda-t, még hasonlít is rá. Majd kíváncsi leszek azért a te véleményedre is, úgyhogy csak bátran. ;D

Végre, jobb későn mint soha, múlt héten megnéztem! Jól sikerült film! Nem mélyedtem el sosem annyira a forma 1 világában, mint te, de szerintem jól hozták azt az életérzést, a f1-világot, a háttérben folyó dolgokat. A '70-es években sem éltem, nekem mégis nagyon hiteles volt a korrajz, amit a film nyújtott. mindkét karakterábrázolás tetszett, szerintem a főszereplők mindketten szépen kiemelték Lauda és Hunt pozitív és negatív tulajdonságait. Vagy hogy írjam, hisz nem papíremberkéket, hanem hús-vér embereket személyesítettek meg. Mind a ketten szerethetőek a maguk módján. Hunt akkor nőtt a szememben nagyot, mikor Lauda interjúja után az újságíróval - jókora eufemizmussal élve: - "folytatott eszmecserét". Korábban Huntról nem hallottam, vagy csak nem emlékszem rá, míg Nikit gyerekkorom óta "ismerem", apám se f1-rajongó, mégis emlékszem, milyen elismerően beszélt róla (semmi konkrétumra nem emlékszem, csak kisgyerekként hallottam valakivel dumálni, és a hangnem maradt meg bennem. :D) Apám járművezető-szakoktató volt, úgyhogy gondolom szakmai szemmel nézve ismerte el Lauda zsenialitását.
Engem az szíven ütött, az aktuális élethelyzetemben igencsak betalált, amit az esküvője után és a baleset előtt mondott a feleségének Lauda a boldogságról. Vmi olyasmit, h. ha már megvan, akkor onnantól félhetsz, hogy elveszíted.
(merrybear voltam megint, csak most nem tudok bejelentkezni, mert nem akarom anyámat kiléptetni a google-fiókjából és mert lusta vagyok átmenni a saját gépemhez :D).

Megjegyzés küldése